Veelgemaakte fouten bij het ontharen en hoe je ze kan voorkomen

Laten we eerlijk zijn: ontharen kan een uitdaging zijn. Of je nu kiest voor scheren, waxen, of een andere methode, er zijn talloze valkuilen waar je per ongeluk in kunt trappen.

Deze fouten kunnen zorgen voor irritaties, ingegroeide haren of een minder glad resultaat. Maar geen zorgen, met de juiste tips kun je een zachte, stralende huid bereiken en die veelvoorkomende ontharingsproblemen voorkomen!

In deze blogpost bespreken we de meest voorkomende fouten bij het ontharen en hoe je ze kunt vermijden. Door deze tips te volgen, behaal je niet alleen een gladde huid, maar blijft deze ook langer mooi.

  1. Scheren op een droge huid

Fout: Veel mensen scheren zich in haast zonder water of scheerschuim. Dit lijkt misschien sneller, maar scheren op een droge huid kan leiden tot snijwonden, irritaties en een schraal gevoel alsof je een schaafwonde hebt. Daarnaast krijg je vaak geen optimaal glad resultaat.

Hoe je het voorkomt: Zorg ervoor dat je huid altijd nat is tijdens het scheren. Gebruik warm water om je poriën te openen en breng een rijk schuimend scheerproduct aan. Dit zorgt ervoor dat het mesje soepel over je huid glijdt en helpt irritatie te voorkomen.

Onze ultieme tip: was je onder de douche met onze scrub zeep van This is us. Deze is heerlijk schuimend waardoor je mesje veel beter zal glijden.

  1. Scheren tegen de haargroei in

Fout: Het lijkt verleidelijk om tegen de haargroeirichting in te scheren, omdat je denkt dat dit zorgt voor een gladdere huid. Helaas kan dit leiden tot irritatie, scheerbultjes en ingegroeide haren.

Hoe je het voorkomt: Scheer altijd met de haargroeirichting mee. Dit vermindert de kans op irritaties en ingegroeide haren aanzienlijk. Als je toch een gladder resultaat wilt, kun je na een paar voorzichtige bewegingen met de haargroei mee, lichtjes tegen de haarrichting in scheren. Wees hierbij echter extra voorzichtig.

  1. Te snel na het scheren exfoliëren

Fout: Exfoliëren is belangrijk om dode huidcellen te verwijderen en ingegroeide haren te voorkomen. Maar het direct na het scheren doen, kan je huid irriteren en gevoeliger maken.

Hoe je het voorkomt: Exfolieer je huid één tot twee dagen vóór je gaat scheren of waxen. Dit zorgt ervoor dat je haarzakjes vrij zijn van dode huidcellen, waardoor je een gladder resultaat krijgt zonder dat je huid te gevoelig is. Na het ontharen kun je het beste een paar dagen wachten voordat je weer begint met scrubben.

Wil je 2 vliegen in 1 klap? Gebruik de scrub zeep van This is us, hier zitten haverzemelen in voor een lichte scrub. Zeep je hiermee in voordat je begint te scheren en masseer zachtjes de huid met de zeep. Zo krijg je voldoende schuim en worden de dode huidcellen zacht verwijderd.

  1. Onvoldoende huidverzorging na het ontharen

Fout: Na het ontharen niets aanbrengen op je huid. Ontharen kan je huid uitdrogen, waardoor het sneller geïrriteerd raakt en zelfs kan schilferen.

Hoe je het voorkomt: Na het ontharen is het essentieel om je huid te hydrateren met een kalmerende en vochtinbrengende lotion of olie. Kies voor producten zonder alcohol of parfum, aangezien deze ingrediënten de huid kunnen irriteren. Aloë vera-gel of een hydraterende crème op basis van natuurlijke ingrediënten is ideaal om je huid te kalmeren en gehydrateerd te houden.

  1. Te kort scheren tussen ontharingen

Fout: Je bent misschien geneigd om direct opnieuw te scheren of waxen zodra je de kleinste haartjes ziet, maar te vaak ontharen kan je huid irriteren en beschadigen. Het kan ook leiden tot scheerbultjes en roodheid.

Hoe je het voorkomt: Laat je haar de tijd nemen om te groeien voordat je het opnieuw verwijdert. Voor waxen is het ideaal om te wachten tot je haar ongeveer 0,5 cm lang is, zodat de wax de haren goed kan vastgrijpen. Bij scheren kun je het beste een paar dagen tussen de behandelingen wachten om je huid rust te geven.

  1. De verkeerde producten gebruiken voor je huidtype

Fout: Het gebruiken van agressieve producten die niet geschikt zijn voor jouw huidtype kan leiden tot irritatie, droogte of zelfs een allergische reactie. Denk hierbij aan scheerschuim met alcohol of geparfumeerde aftershave-lotions.

Hoe je het voorkomt: Gebruik producten die passen bij jouw huidtype. Heb je een gevoelige huid? Kies dan voor ongeparfumeerde, zachte producten die zijn ontwikkeld voor gevoelige huid. Heb je een vette huid, dan kan een licht, olievrij product beter werken om te voorkomen dat je poriën verstoppen.

  1. Onjuiste waxtechniek

Fout: Het aanbrengen van wax in de verkeerde richting of het te snel verwijderen ervan kan zorgen voor een onsuccesvolle ontharing en veel pijn. Ook het niet strak trekken van de huid kan leiden tot blauwe plekken en irritatie.

Hoe je het voorkomt: Breng de wax altijd aan tegen de haargroei richting in, en trek met de haargroei richting mee. Zo moeten de haren geen salto’s proberen te maken om er uit te komen. Zorg ervoor dat je de huid strak trekt tijdens het verwijderen van de strip, dit vermindert de pijn en voorkomt huidbeschadiging. Twijfel je over de techniek? Het is altijd een goed idee om een professionele ontharingsbehandeling in een salon te overwegen voor het beste resultaat.

Ga ook voor suikerwax, dat is veiliger en zachter voor je huid.

  1. Geen professionele hulp inschakelen voor hardnekkige huidproblemen

Fout: Als je last hebt van aanhoudende problemen zoals ingegroeide haren, scheerbultjes of extreme gevoeligheid, blijf je misschien dezelfde ontharingsmethodes gebruiken, wat de problemen kan verergeren.

Hoe je het voorkomt: Als je huid blijft reageren op zelfontharing of als je onzeker bent over de juiste methode voor jouw huid, is het slim om professioneel advies in te winnen. In onze praktijk bieden we ontharingsbehandelingen die geschikt zijn voor elk huidtype, uitgevoerd door ervaren specialisten. We kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste methode en huidverzorging om irritaties en problemen te voorkomen.

Conclusie

Geef je huid de zorg die ze verdient

Door deze veelgemaakte ontharingsfouten te vermijden, kun je een zachte, gladde huid krijgen zonder irritaties. Wil je zeker zijn van een perfect resultaat en een verzorgde huid? In onze praktijk bieden we professionele ontharingsbehandelingen die rekening houden met jouw specifieke huidtype. Wij zorgen ervoor dat je huid zijdezacht aanvoelt – zonder zorgen of problemen.

Maak vandaag nog een afspraak en ervaar zelf hoe wij jouw huid laten stralen!

Geef een reactie